Loading

wait a moment

Jaro se blíží – je čas nastartovat organizmus!

Blíží se jaro a to je nejlepší čas pro detoxikaci. Přes zimu a hlavně o Vánocích mnoho z nás až nezdravě přibere na váze, přejídání a nedostatek pohybu se projeví hlavně nehezkými tukovými polštářky v oblasti břicha, boků a stehen. Je načase nastartovat náš organizmus k lepšímu spalování i k pořádným sportovním aktivitám v hezkém počasí. Důležité je také zbavit tělo toxinů, nastřádáných v těle za celé zimní období. Tipů jak na to je spousta, přinášíme vám několik vyzkoušených a účinných rad, které můžete vyzkoušet v několika následujících týdnech.

1) Každé ráno začněte se sklenicí teplé vody
Tato metoda má své kořeny v Ajurvédě, tedy v tradičním holistickém léčebném systému. Sklenice teplé vody každé ráno ohřeje organizmus a nastartuje metabolismus. Je možné ji ochutit trochou čerstvé citronové šťávy. Voda podporuje trávení, pročišťuje organizmus a působí proti zácpě.

2) Pampeliškový salát nebo šťáva
Pampelišku (smetanku lékařskou) známe všichni jako plevel ze zahrádky. Avšak tato rostlinka má až neuvěřitelné léčebné schopnosti. Je velmi bohatá na draslík, vápník, železo, zinek, hořčík a vitamin C. Její účinky ocení lidé se špatným trávením – trávení reguluje a očišťuje tlusté střevo (má detoxikační účinky). Dále podporuje tvorbu žluči a stimuluje slinivku břišní, čímž podporuje tvorbu inzulínu, omezuje migrény a lze ji využít i na krátkodobou intenzivní léčbu při infekcích močových cest. Dokáže zmírnit usazování urinu v kloubech, čímž se stává zajímavou i pro lidi trpící revmatismem a artritidou.
Pampeliška má skvělý čistící účinek i pro pleť, díky svému silnému detoxikačnímu působení. Pampelišku lze užívat v lékové formě, ale nejlepší je samozřejmě čerstvá, např. v jarním listovém salátu.

3) Probiotika pro zlepšení střevní mikroflóry
Naše tlusté střevo může být silně zaneseno odpadními látkami, proti tomu dobře působí silná a zdravá střevní mikroflóra. Každodenní konzumace jogurtů z bohatou živou kulturou posiluje střevo a tím lepší odbourávání toxinů. Je také vhodné posilovat tuto střevní flóru kvalitními probiotiky, zvláště pokud vás začnou trápit potíže s vyměšováním. Pamatujte, že každý den byste také měli přijmout v potravě min. 40 gramů nestravitelné složky – vlákniny. Ta zajistí nejen mechanické vyčištění střeva, ale také dokáže snižovat cholesterol. Zařaďte proto do svého jídelníčku více porcí čerstvé zeleniny a ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo.

4) Omezte sladkosti, jednoduché cukry ve stravě, potraviny s vysokým glykemickým indexem – bílé pečivo, rafinovaný cukr, smažené pokrmy, pivo a želatinové bonbony.

5) Začněte sportovat
Zima je pro mnohé období nicnedělání. Nikoho neodsuzujme – každý prostě nemá rád zimní sporty nebo úmorné cvičení v přeplněných fitness centrech a raději si počká na teplé počasí a aktivity, které má rád. Pokud se však za celou zimu opravdu skoro nehýbete, začněte se sportem opatrně a po malých dávkách tak, abyste si neublížili nebo tělo „nepřepálili“. Nikdy nevynechávejte strečink a zahřátí svalů před pohybem, ani protánutí svalstva po skončení sportu. Předejdete tak nepříjemným bolestem nebo i zraněním.

Jarní očista má i svou historii – všichni známe půst před Velikonocemi, který naši předkové drželi. Je správné po zimě takto nastartovat organizmus.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *